OM SKATTEREDUKTIONEN — OM RUT-AVDRAGET.

Om Skattereduktionen – Om RUT-avdraget.

Vad innebär RUT-avdraget?
 ’RUT’ är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt och ger dig som konsument ett skatteavdrag vid köp av olika typer av hushållstjänster. När du beställer hemstädning hos oss på Hemservice får du därför ett avdrag på 50 procent på alla våra tjänster vilket innebär att skattereduktionen sker direkt vid köptillfället. Du behöver med andra ord inte administrera ditt avdrag på egen hand då vi smidigt sköter det åt dig.

RUT-avdraget är tillåtet för hushållstjänster som utförs där du bor antingen på heltid eller deltid. Du kan även utnyttja RUT-avdraget för städning som utförs hemma hos dina föräldrar förutsatt att det är du som har betalat för tjänsten. Observera dock att RUT-avdraget inte täcker hemstädning i bostäder som är uthyrda till dina barn även om det är du som äger bostaden.

Har jag rätt till RUT-avdraget? För att ha rätt till RUT-avdraget behöver du vara minst 18 år, boende i Sverige eller skattebetalare för minst 90% av din totalinkomst. RUT- och ROT-avdraget (byggtjänster) dras från samma ”pott” upp till ett kombinerat totalbelopp av 50 000 kronor per person och år.

 

För RUT-avdraget gäller skattereduktionen upp till ett maxbelopp av 25 000 kronor per person och år, vilket innebär att ett hushåll med två vuxna kan utnyttja bådas belopp på totalt 50 000 kronor. Har du däremot utnyttjat mer än 25 000 kronor av ditt ROT-avdrag så minskas därefter beloppet som du har tillgång till via RUT eftersom de båda avdragen delar ”pott”. För dig som har fyllt 65 år, har du rätt till att göra avdrag på en summa upp till 50 000 kronor vilket innebär 100 000 kronor i en bostad med två vuxna över 65 år.

Jag har redan utnyttjat mitt maxbelopp? 

 

Om du vet att du redan har utnyttjat ditt maxbelopp kan du vid
köptillfället på vår hemsida välja att inte kryssa i att du har rätt till
RUT-avdraget. Du kommer då att betala det fulla beloppet med samma goda
service. Är du osäker på hur mycket av avdraget du har utnyttjat så kan du
enkelt kolla upp det på skatteverkets 

 

hemsida: skatteverket

 

Exempel: Detta blir kostnaden får 4 timmar hemstädning varannan vecka:
Hemstädning: 3600:- / mån (450:- per timme) Med RUT-avdraget betalar du
hälften: 1800:- / mån (225:- per timme) Summa årskostnad: 21 600:-